RIJSWIJK - Ook al heeft de Tweede Kamer kort geleden een wet aangenomen die kraken verbiedt, weerhoudt dat krakend Nederland er niet van om afgelopen weekeinde 21 woningen te bezetten. Dat hebben krakers zondag laten weten.

De woningen werden bezet in het kader van de Landelijke Kraakactiedagen, een weekend vol acties rond het kraken.

''De Tweede Kamer mag dan wel ingestemd hebben met een kraakverbod, dit betekent niet dat wij stoppen met kraken",' aldus kraker Judith. ''Zolang er nog woningnood is, zolang er nog leegstand is, gaan we door met kraken.''

Containerwoningen

Het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) kraakte zondag drie studentenwoningen aan de Wenckebachweg in Amsterdam. De krakers hebben zogenoemde containerwoningen betrokken.

''Het is een schande dat zoveel containers leegstaan, terwijl 9.500 studenten een woning zoeken'', aldus het SKSU.

Oplossing

Volgens het SKSU staan van de duizend containerwoningen 161 woningen leeg. Het SKSU dreigt nog meer containers te bezetten als er geen oplossing komt voor de overige 158 woningen.

In Den Bosch werd een pand bezet dat al vijftien jaar leeg stond. In Groningen werd een ''enorm groot'' pand gekraakt. Daar willen de krakers woon-, werk- en atelierruimte realiseren.

Verder zijn er acties geweest in Wageningen, Utrecht, Nieuwegein, Breda, Emmen, Eindhoven, Nijmegen, Zaandam, Etten-Leur, Zeist en Deventer.