NAPELS - Een dag nadat zijn broer Salvatore werd opgepakt, is zondag ook maffiabaas Pasquale Russo door de politie aangehouden. De arrestatie van de broers is een zware slag voor de camorra, de maffia in en rond Napels.

De 62-jarige Pasquale stond op de lijst van de tien meest gezochte maffialeden van Italië. Hij was sinds 1993 op de vlucht voor de politie en bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens onder meer dertien moorden.

Agenten arresteerden de ''extreem gevaarlijke'' Pasquale in de vroege ochtend in een afgelegen boerenhuis nabij Sperone, circa 80 kilometer ten noorden van Napels. De politie nam ook nog een derde broer, Carmine, vast.

Napels

Salvatore (51) en Pasquale gaven samen leiding aan een van de machtigste clans van de camorra. De clan controleert alle criminele activiteiten in circa veertig dorpen en steden in de omgeving van Napels.

Salvatore was sinds 1995 voortvluchtig. Ook hij was tot levenslang veroordeeld. De politie pakte hem in de gemeente Somma Vesuviana toen hij net was teruggekeerd van een jachtpartij.

Hij hield zich verborgen in een kippen- en konijnenfokkerij. Zijn schuilplaats lag achter een dubbele muur.

Succes

Minister Angelino Alfano van Justitie zei in een reactie op de arrestatie van Salvatore dat de georganiseerde misdaad een ''zeer zware klap'' was toegediend.

Roberto Maroni, de bewindsman op Binnenlandse Zaken, sprak van ''een buitengewoon succes'' in de strijd tegen de maffia en de camorra.

Camorra

De Russo-clan is een van de tientallen camorra-groepen die samen de Napolitaanse maffia vormen. De criminele organisaties tellen bij elkaar opgeteld circa vijfduizend leden en houden zich bezig met een breed scala aan criminele activiteiten in binnen- en buitenland. Deskundigen schatten dat de omzet van de camorra vele miljarden euro's bedraagt.