TILBURG - In de Heikesekerk in Tilburg is maandag om 14.00 uur dominee E. Reefhuis begonnen met de afscheidsceremonie rond de overleden burgemeester Johan Stekelenburg. De baar werd rond 13.45 uur door de nabestaanden over het Willemsplein begeleid naar de Heikesekerk.

Dat gebeurde in de stromende regen in aanwezigheid van vele honderden Tilburgers en andere belangstellenden die respectvol afscheid namen van hun burgemeester, PvdA'er en oud-vakbondsleider. De kerkklokken werden op dat moment geluid, monotoon tromgeroffel klonk. Bij de ingang van de kerk klonk applaus.

Dominee Reefhuis vertelde dat Johan hem kort voor zijn overlijden nog gezegd had dat "hij doodgaan maar niets vond". "Waardeloos. Met het leven heeft hij wel vrede gehad en dat heeft hij intens beleefd met Heleen in liefde en in dankbaarheid."

Man van het volk

Op verzoek van Stekelenburg is de dienst in de Heikesekerk niet te godsdienstig. Hij wilde dat de dienst waardig en rustig zou zijn. Reefhuis zei dat Johan Stekelenburg "ervan genoten zou hebben iedereen hier bijeen te zien." Hij noemde hem "een man van het volk".

D. van Griensven, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad noemde Johan Stekelenburg "een man met een open en integer karakter, een dynamische persoonlijkheid, en een groot gevoel voor humor. Hij was toegankelijk voor de lokale bestuurders, maar ook voor de gewone burgers. Hij was als het ware je buurman. Mijnheer de burgemeester werd al gauw 'Johan'."

Minister Remkes noemde de overleden burgemeester "een waardig en effectief mens en leider voor zijn stad en het politiekorps. Wij zijn op oneerlijke wijze beroofd van een hoogwaardigheidsbekleder", aldus Remkes. "Zolang wij er zijn en wij hem ons herinneren, blijft Johan voortleven."