KABUL - De Afghaanse presidentsverkiezing is een gelopen race. Presidentskandidaat Abdullah Abdullah maakte zondag bekend uit de strijd te stappen. Zittend president Hamid Karzai is nu nog de enige kandidaat.

Volgens Abdullah zijn eerlijke en transparante verkiezingen niet mogelijk. Abdullah stelde een aantal voorwaarden voor zijn deelname waaronder het vertrek van de voorzitter van de kiescommissie, een medestander van Karzai. Hieraan werd niet voldaan.

De eerste verkiezingsronde op 20 augustus werd gekenmerkt door wijdverbreide fraude. Karzai noemde het besluit van zijn rivaal ''zeer betreurenswaardig''.

Abdullah riep niet op tot een boycot van de verkiezingen van 7 november. De kiescommissie liet weten dat de stembusgang gewoon doorgaat. Ook een woordvoerder van Karzai verklaarde dat ''het volk moet kunnen stemmen''.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei eerder dat een verkiezing met een kandidaat geen probleem hoeft te zijn. De VN-missie in Kabul riep op ''het electorale proces op een legale en snelle manier te voltooien''.

Volgens de BBC wordt echter achter de schermen nog onderhandeld over de vorming van een regering van nationale eenheid. De VN, de VS en andere belangrijke internationale spelers zouden willen voorkomen dat de verkiezingen een onemanshow worden van Karzai.

Kiescommissie

Er zou druk op de kiescommissie worden uitgeoefend om een eind te maken aan het verkiezingsproces. Daarna zou het Hooggerechtshof het besluit om de verkiezingen te stoppen moeten bekrachtigen.

De Taliban kondigden intussen nieuwe aanslagen aan in de aanloop naar de tweede stemronde. ''We zullen niet toestaan dat de tweede ronde vreedzaam verloopt'', aldus een woordvoerder van de Taliban.