ORANJESTAD - Nederland en Aruba zijn overeengekomen op welke manier er een wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek moet worden uitgevoerd naar rechtshandhaving en bestuur op het eiland.

Dat kondigde staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) zaterdag aan op Aruba. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC).

Nederland heeft al een voorstel gedaan over de vraagstelling, Aruba reageert daar binnen enkele weken op.

Beide landen toonden zich verheugd over dit onderzoek, dat in het verleden was aangekondigd als een 'corruptieonderzoek'. De eerste persconferentie als minister-president van Aruba gaf Mike Eman samen met Bijleveld.

Beide politici onderstreepten het belang van samenwerking binnen het Koninkrijk, een samenwerking die met de vorige Arubaanse regering onder leiding van Nelson Oduber veel stroever verliep.

Samenwerking

Bijleveld sprak zaterdag met Eman, de nieuwe minister van Justitie Arthur Dowers en minister van Financiën Mike de Meza over samenwerking.

Afgesproken is dat Nederland de komende jaren met het leveren van technische assistentie en kennisuitwisseling onder meer het Arubaanse politiekorps en de vreemdelingendienst ondersteunt.

Geld

Verder wordt de komende tijd gewerkt aan projectdossiers zodat al door Nederland beschikbaar gesteld ontwikkelingsgeld kan worden aangewend voor stedelijke vernieuwing, infrastructuur en onderwijs.

Eman benadrukte dat hij concreet wil werken aan de relatie met Nederland, ''zodat ook in de Nederlandse gemeenschap een meerwaarde wordt gezien in de Koninkrijksrelatie''.