ROME - Het corruptieproces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi begint op 27 november. Dat hebben bronnen binnen het justitieapparaat in Italië zaterdag bekendgemaakt.

De omstreden politicus genoot tot voor kort immuniteit, maar de wet die dat mogelijk maakte, werd begin deze maand teruggedraaid.

De zaak tegen Berlusconi, die enkele jaren geleden werd stilgelegd, kon daardoor heropend worden.

Berlusconi betaalde in 1997 zijn belastingadvocaat David Mills 600.000 dollar (406.000 euro volgens de meest recente wisselkoers) aan steekpenningen.

Volgens justitie betaalde Berlusconi (73) het geld als baas van zijn familiebedrijf Mediaset.

Hij wilde voorkomen dat Mills in rechtszaken belastende gegevens over zijn media-imperium los zou laten. Mills werd in februari veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in het schandaal.

Strijdvaardig

De premier toonde zich zaterdag opnieuw strijdvaardig. Zelfs bij een veroordeling wil hij op zijn post blijven, ''om de democratie en de rechtstaat te verdedigen'', zei hij tegen een Italiaanse journalist.

''We zullen naar de rechtbank gaan en we zullen winnen'', aldus Berlusconi's advocaat Piero Longo.

Aanklacht

Op 16 november begint nog een rechtszaak tegen Berlusconi. Deze zaak heeft een minder hoog profiel en draait om een aanklacht tegen Mediaset, dat teveel geld zou hebben gevraagd voor televisierechten.

De belastingdienst in Italië zou zijn benadeeld door de praktijken van het mediabedrijf.