UTRECHT - Premier Jan Peter Balkenende hekelt het grimmiger klimaat in Nederland. ''De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt''.

Dat zei de CDA-leider zaterdag tijdens een congres van de christendemocraten in Utrecht

Het is volgens hem niet alleen een kwestie van toon en toonhoogte. ''Het is onderdeel van een grimmiger klimaat, verbetener, met meer polarisatie. Een klimaat waarin het vanzelfsprekend lijkt om weg te lopen uit een democratisch debat'', zei Balkenende.

Daarmee maakte hij een sneer naar Geert Wilders die vorig jaar met zijn PVV-fractie de Tweede Kamer uitliep tijdens een debat over kabinetsplannen.

Karikaturen

Verder sprak Balkenende van ''een klimaat, waarin karikaturen de toon en de publiciteit bepalen''. Daarbij ziet hij dat de stemming van het ene uiterste in het andere uiterste kan schieten.

De premier maakt zich zorgen dat ''hele bevolkingsgroepen worden weggezet'', over ''een klimaat waarin niks meer goed lijkt en het je afzetten tegen anderen aan de orde is om er zelf beter van te worden''.

Zekerheid en stabiliteit

De partijleider hield zijn achterban voor dat de hoofdstromingen in de politiek ''die ons land na de oorlog hebben opgebouwd'', zoals het CDA, nu moeten bewijzen dat ze nog steeds antwoorden hebben op de problemen van nu.

Volgens hem moet de kern van de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen dan ook gaan over zekerheid bieden, stabiliteit en een duurzaam Nederland.

Geen kandidaat

Balkenende houdt vol dat hij geen kandidaat is om de eerste president van de Europese Unie te worden. Hij benadrukte dat zaterdag op het CDA-partijcongres in Utrecht, daags na de Europese top in Brussel waar een beslissing over de benoeming van de EU-president vooruit werd geschoven.

Balkenende repte met geen woord over die bijeenkomst, waar hij het vrijdag wel voor het eerst voor de mogelijkheid openhield dat hij naar Europa vertrekt. Balkenende: ''Ik heb al eerder gezegd dat ik geen kandidaat ben''. In zijn toespraak voor een volgepakte zaal wilde hij er niet verder op ingaan.

''Het aardige van dit gespeculeer is overigens wel dat je het ene moment verguisd wordt en op het andere moment op handen wordt gedragen", zei hij.