AMSTERDAM - De band tussen artsen en de farmaceutische industrie moet openbaar worden gemaakt. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) werkt aan een wet om de belangenverstrengeling tussen de pillenfabrikanten en dokters inzichtelijk te krijgen.

Dit meldt het radioprogramma Argos zaterdag.

Onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wees onlangs uit dat de farmaceutische industrie invloed uitoefent op de richtlijnen die dokters gebruiken bij het voorschrijven van medicijnen.

Zo bieden bedrijven geneesmiddelen goedkoop aan, aan ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat dit medicijn 'in de markt wordt gezet'. Bovendien blijven huisartsen een medicijn vaak 'automatisch' voorschrijven als patiënten het in een ziekenhuis kregen.

Oplossing

Deze praktijk is Klink een doorn in het oog. Hij bood de farmaceutische industrie aan om zelf met een oplossing te komen, maar toen deze uitbleef nam hij zelf het initiatief.

Volgende week begint hij met het opstellen van een wetsontwerp dat de bedrijven dwingt om de banden met artsen en wetenschappers openbaar te maken.