AMSTERDAM - De Spaanse rechter besluit waarschijnlijk begin volgend jaar of voormalig Transavia-piloot Julio P. aan Argentinië wordt uitgeleverd.

P.'s Nederlandse advocaat Gerard Spong heeft zaterdag gezegd dat in januari een zitting plaats heeft waarin de rechter in Spanje het uitleveringsverzoek van Argentinië behandelt.

De Spaanse regering gaf vrijdag het groene licht voor de uitlevering van P. aan Argentinië.

De Nederlands-Argentijnse piloot werd in september in de Spaanse stad Valencia aangehouden, vlak voor hij naar Amsterdam zou vliegen, de laatste vlucht voor zijn pensioen bij Transavia.

Dodenvluchten

Argentinië had om zijn arrestatie gevraagd omdat het land hem verdenkt van het uitvoeren van zogenoemde dodenvluchten ten tijde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land. Daarbij werden tegenstanders van het regime levend boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Spong heeft intussen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gevraagd Spanje ook om uitlevering van P. te vragen. De advocaat heeft daar nog geen antwoord op gehad, zei hij.

Verder is Spong een procedure bij de rechter begonnen om logboeken te krijgen die het Openbaar Ministerie (OM) bij een huiszoeking in beslag heeft genomen. Het gaat om twee logboeken uit P.'s Argentijnse periode, waaruit zou blijken dat P. onschuldig is, aldus Spong. Het OM onderzoekt het verleden van Julio P. sinds 2006.