KABUL - De Afghaanse inlichtingendienst beschikte voor de aanslag op een gastenverblijf van de Verenigde Naties in Kabul al over informatie dat de Taliban een aanslag beraamden.

Op het moment dat strijders daadwerkelijk toesloegen, waren zij daar niet van op de hoogte. Dat heeft de chef van de Afghaanse inlichtingendienst, Amrullah Saleh, zaterdag gezegd.

"We wisten een week van tevoren dat er een aanslag zou plaatsvinden in Kabul", aldus Saleh.

"Met onze informatie waren we in staat een deel van de aanslag te dwarsbomen door arrestaties te verrichten." Acht betrokkenen werden gearresteerd, onder wie een imam die de aanvallers onderdak bood. Hij werd opgepakt in Saudi-Arabië nadat hij daar was geland.

Controles omzeilen

Volgens de informatie die de inlichtingendienst ter ore was gekomen zou de aanslag plaatsvinden tussen 07.00 en 15.00 uur. De politie bereidde zich hierop voor. De aanvallers grepen de gelegenheid echter aan om de aanslag vroeger uit te voeren en zo de extra controles te omzeilen.

Zij bestormden het gastenverblijf rond 06.00 uur en doodden acht mensen, vijf medewerkers van de VN en drie Afghaanse burgers.

Beveiligers van de VN die in het huis woonden wisten de aanvallers zeker een uur tegen te houden. Pas daarna kwam er versterking, liet secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, vrijdag weten.

Arrestaties

De Afghaanse autoriteiten hebben zes mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor een aanslag op een pension in centrum van de hoofdstad Kabul, waarbij woensdag vijf medewerkers van de Verenigde Naties om het leven kwamen.

Dat meldde de inlichtingendienst zaterdag. Volgens de woordvoerder van de dienst is bevestigd dat drie van de aanslagplegers afkomstig waren uit Pakistan.

''Ze kwamen uit de Swatvallei'', verwees de zegsman naar een gebied in het noordwesten van Pakistan waar zich veel militanten ophouden.

De aanvallers drongen woensdag gekleed als politieagenten het Bekhtar Guesthouse binnen. De Taliban eisten de verantwoordelijkheid voor de aanval op. De beweging zou de aanslag hebben gepleegd om de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen te saboteren.