AMSTERDAM - De Eindhovense pedo Sytze van der V. was twaalf jaar lang jongerenwerker bij de gemeente Eindhoven. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant.

Van der V. kwam onlangs vrij na een straf voor ontucht met twee minderjarige jongens en mocht daarna van diezelfde gemeente niet terugkeren naar huis.

De rechter oordeelde dat het gebiedsverbod waarmee Van der V. uit Eindhoven werd geweerd niet houdbaar was.

Hij wacht nu op een woning in Eindhoven, maar zou een woning elders ook niet afwijzen, zegt hij. Hij leidt nu een zwervend bestaan en slaapt soms in zijn auto.

Pubers

In de twaalf jaar dat Van der V. voor de gemeente met pubers werkte is hij naar eigen zeggen nooit in de fout gegaan.

"Tussen mijn twee veroordelingen is het negentien jaar niet misgegaan. Ik heb twaalf jaar zonder problemen pubers begeleid, onder meer als jongerenwerker, nota bene in dienst van de gemeente Eindhoven."

Opgejaagd wild

Van der V. zegt in het enige interview dat hij wil geven dat hij opgejaagd wild is, nadat zijn foto en naam en diverse media zijn gepubliceerd. "Het is nu zo uit de hand gelopen dat ik niets meer te verliezen heb."

Na zijn vrijlating uit de gevangenis tekende Van der V. een vrijwillige overeenkomst met reclassering. Daarin beloofde hij onder meer bij zijn slachtoffers uit de buurt te blijven en zich te laten onderzoeken.

Burgemeester Rob van Gijzel vond dit niet ver genoeg gaan en eiste dat hij een enkelband zou dragen. Toen hij dat weigerde, stelde de burgemeester een gebiedsverbod in.

Veroordelingen

De pedofiel zegt twee keer te zijn veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De eerste keer zou hij ontucht hebben gepleegd met een jongen van 15 jaar.

De tiener zou in 1988 niet zijn gedwongen, maar Van der V. zegt er achteraf wel spijt van te hebben. "Toen heb ik gezien wat de consequenties waren. Dit moet je een kind niet aandoen."

Negentien jaar later werd hij toch opnieuw veroordeeld, nadat hij twee jongens van 10 en 13 jaar oraal zou hebben bevredigd. Het ging om vriendjes van een buurtkind dat hem beschouwde als zijn 'opa'.

Er kwamen geregeld jongens bij de zedendelinquent logeren en hij ging vaak met hen zwemmen.