DEN HAAG - Geert Wilders is woedend op drie wetenschappers die zijn PVV zouden typeren als een extreem-rechtse partij die de democratie ondermijnt.

''Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren'', stelde hij zaterdag.

De PVV-leider reageerde op een bericht in de Volkskrant over een onderzoek naar radicalisering en polarisatie dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

Laatste fase

Volgens een woordvoerster van het departement zit het onderzoek in de laatste fase, waarbij de begeleidingscommissie en de onderzoekers zoals gebruikelijk nog discussiëren over de definities. Van onenigheid is volgens haar geen sprake.

De woordvoerster wil niet vooruitlopen op de conclusies. Maar volgens de krant noemen de wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar de PVV een extreem-rechtse partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert en daarmee de sociale cohesie en democratie ondermijnt.

Wilders verwerpt die kwalificaties. ''We zijn democratisch gekozen en gebruiken alleen democratische middelen'', stelde hij.

Demoniseren

''Dit is de zoveelste schandelijke en ziekelijke poging van de elite ons te demoniseren en de PVV en al onze kiezers proberen de mond te snoeren. Maar dat gaat ze nooit lukken!

Als er iets is dat de democratie ondermijnt, dan is het wel deze linkse elite, onder wie dit soort nep-onderzoekers, en de islamisering'', aldus Wilders.

Hij vindt het verder kwalijk dat juist de ''onzinnige kwalificaties'' van de wetenschappers mensen zou kunnen aanzetten om geweld tegen hem te gebruiken. Het Tweede Kamerlid wordt al jarenlang streng beveiligd wegens voortdurende bedreigingen aan zijn adres.

Conceptversie

Onderzoeker Moors was zaterdag onaangenaam getroffen door het nieuws over het rapport. Volgens hem is de conceptversie nog niet besproken met het ministerie en kan er daardoor ook geen onenigheid zijn over de conclusies.

Verder liggen de zaken veel genuanceerder dan ze nu in het nieuws komen, aldus de wetenschapper. Zo wordt Wilders' PVV geen extreem rechtse partij genoemd. Wel wordt gesteld dat Wilders door zijn islam-standpunt steeds verder ''in de richting van de extreem rechtse familie'' kan worden ingedeeld.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) stuurt het onderzoeksrapport naar verwachting in december naar de Tweede Kamer.