KABUL - De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah zal de komende verkiezingen boycotten als zaterdag niet aan een aantal van zijn eisen is voldaan.

''We zullen niet deelnemen aan verkiezingen die niet transparant en fraude-vrij zijn'', aldus een bron binnen het campagneteam van Abdullah.

''Als vandaag niet aan onze eisen wordt voldaan, dan zal Abdullah zijn besluit aankondigen in een persconferentie op zondag'', stelde de bron.

Abdullah wil onder meer dat het hoofd van de kiescommissie IEC wordt ontslagen en dat drie ministers die te vroeg begonnen met campagne voeren, worden geschorst. De zittende president Hamid Karzai voelt daar niets voor.

Fraude

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan verliep chaotisch. In eerste instantie leek Karzai voldoende stemmen te hebben om een tweede ronde te voorkomen, maar door grootschalige fraude moest een enorm aantal stembiljetten ongeldig worden verklaard.

Daardoor zakte Karzai onder de 50 procent en werd besloten dat hij het nogmaals tegen Abdullah op moet nemen.

De tweede ronde is op 7 november.

Clinton

De uitslag van de verkiezingen is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook geldig als kandidaat Abdullah Abdullah zich besluit terug te trekken.

Ze zei dat zaterdag in Abu Dhabi, waar ze was om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te spreken.

Volgens Clinton hoeft het niet meedoen van Abdullah geen gevolgen te hebben voor de legitimiteit van de uitslag.

''We zien ook in ons eigen land gebeuren dat kandidaten zich om wat voor reden dan ook terugtrekken. Ik denk niet dat dat iets van doen heeft met de geldigheid van de verkiezingen'', aldus Clinton.

Volgens de bewindsvrouw is het een persoonlijke keuze om wel of niet mee te doen aan verkiezingen. ''Ik ga geen commentaar geven op wat de kandidaten mogelijk zouden gaan doen.''