RIJSWIJK - Het is zaterdag Halloween. Tijdens het van oorsprong Keltische feest werden vroeger de overledenen van het afgelopen jaar herdacht, en in Amerika en Groot-Brittannië gaan kinderen met pompoenen en lichtjes langs de deuren.

In Nederland wint het feest ook steeds meer terrein. Veel steden hebben zaterdagavond speciale Halloweenfeesten, waarop mensen verkleed moeten komen in griezelige kostuums.

Veel kostuumwinkels deden de afgelopen week ook goede zaken.

Bioscopen

Ook veel attractieparken spelen dit weekend in op het Halloweenthema en in de bioscopen draaien deze week opvallend veel horrorfilms.

In bioscoop Tuschinski in Amsterdam vindt zaterdagnacht een speciale marathon plaats waarin achter elkaar vier horrorfilms worden vertoond.

Duivels

Een groeiend aantal Amerikanen vindt de griezelige uitdossingen en buitenissige voorstellingen die het Brits-Amerikaanse feest Halloween met zich meebrengen wat te duivels worden.

In sommige plaatsen wordt het feest vervangen door ''herfstfestijnen'' onder invloed van vooral conservatieve protestantse christenen.

Die pogen het feestje van occulte en bloedige verschijnsels ontdoen. Ze willen de aanwezigheid van heksen, spoken, verminkte griezels, monsters en doden bij de talrijke optochten en samenkomsten op de avond van de laatste dag van oktober tot een minimum beperken.

Dobson

Eén van hen is de invloedrijke leider van de organisatie Focus On the Family, Richard Dobson. Hij meent dat ''er duidelijk geen plaats is in de christelijke gemeenschap voor de donkere zijden van Halloween''.

Hij beval in zijn radioprogramma ouders aan hun kinderen ''grappige figuren te laten uitbeelden, zoals Mickey Mouse''.