BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende sluit niet uit dat hij benaderd wordt voor de functie van EU-president.

''Het is prematuur. Misschien komt er geen verzoek en hoef ik er niet over na te denken'', zei hij vrijdag na een EU-top in Brussel.

Het was voor het eerst dat de premier openlijk inging op de mogelijkheid dat hij in beeld komt voor de hoge EU-post.

Balkenende herhaalde dat hij ''geen kandidaat is'', maar op de vraag hoe je dat kunt worden zei hij: ''Als anderen je vragen of je kandidaat bent''.

Doorgaan

Het kabinet ziet Balkenende liever niet naar Brussel vertrekken. Vice-premier Wouter Bos: ''Ik denk dat ik namens het hele kabinet spreek als ik zeg dat wij het liefst met deze ploeg doorgaan. Omdat we er samen aan zijn begonnen.''

Balkenende wordt in Brussel genoemd als een kansrijke kandidaat voor de nieuwe post van EU-president. Bos zei net als Rouvoet dat hij daar zelf wel met Balkenende heeft gesproken.

Hij wilde er echter niet meer over kwijt dan dat hij samen met de premier en vice-premier André Rouvoet (CU) de mogelijke agenda van de komende weken heeft besproken. ''De hoofdboodschap daaruit is dat de premier zelf heeft gezegd dat hij geen kandidaat is.''

Desgevraagd zei Bos: ''Niemand is onmisbaar.''

Consultaties

Huidig EU-voorzitter Zweden start de consultaties voor een serie EU-benoemingen nadat Tsjechië als laatste lidstaat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon heeft geratificeerd.

Dat gebeurt mogelijk volgende week. Waarschijnlijk komt er dan snel een nieuwe EU-top om te besluiten wie EU-president en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid wordt.

Ook de leden van de nieuwe Europese Commissie moeten nog worden aangewezen.

Geen druk

Balkenende zei geen druk te voelen vanuit de regeringscoalitie om in Den Haag te blijven. Wel begrijpt hij dat ''de wens bestaat dat de premier in Nederland blijft''.

Hij noemde het ''fantastisch'' dat minister Gerda Verburg (Landbouw) vrijdag heeft gezegd een kabinetsberaad zonder de premier maar niks te vinden.

Verbazing

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, net als Balkenende een CDA'er, sprak zijn verbazing uit over berichten dat de CDA-top zich voorbereidt op het vertrek van Balkenende. ''Wie is die CDA-top? Ik zou dat toch moeten weten'', zei Verhagen.

PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) gaf toe dat tijdens de EU-top druk is gespeculeerd over de komende benoemingen. Daarbij gingen ook de namen over tafel die ook in de media zijn genoemd.

Kanshebber

Volgens geruchten is Balkenende een van de belangrijkste kandidaten voor de baan van EU-president. De Britse ex-premier Tony Blair, die eerder een groot kanshebber leek, wordt inmiddels zelfs door de meeste van zijn socialistische geestverwanten niet meer gesteund.

Niettemin noemde de Britse premier Gordon Brown Blair vrijdag opnieuw een uitstekende kandidaat.