HILVERSUM - Directeur Joop Goos van Veilig Verkeer Nederland is de afgelopen tijd gesnapt terwijl hij diverse keren rond de 60 kilometer per uur reed in een woonwijk, waar een maximale snelheid van 30 kilometer per uur geldt.

Dat meldt Peter R. de Vries vrijdag. Zijn team achtervolgde Goos drie dagen. Ook op de snelweg reed Goos fors te hard. De beelden zijn zondag te zien in het programma van De Vries op SBS6.

In 2002 werd woordvoerder Bert Woudenberg van VVN nog uit zijn functie gezet, omdat ook hij door De Vries was gesnapt op veel te hard rijden.

Goos wilde vrijdag nog geen commentaar geven.

Onderzoek

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stelt daarop een intern onderzoek in naar agenten die zich hebben misdragen op de weg. Het gaat om medewerkers die zich bezighielden met mobiele snelheidscontroles.

Uit de camerabeelden van de Vries blijkt dat een onbekend aantal agenten na hun werkzaamheden veel te hard reed, doorgetrokken strepen negeerde en bumperkleefde.

Volgens een woordvoerder van het KLPD kunnen de overtredingen ''echt niet''. Acht jaar geleden filmde De Vries ook al politiewagens die veel te hard reden.

Niet genoeg

''We hebben het er toen over gehad hoe we dit in de toekomst konden voorkomen, maar die maatregelen zijn kennelijk niet genoeg'', aldus de zegsman. ''Misschien helpen technische maatregelen, zoals een snelheidsbegrenzer of een blackbox.''

Met de betrokken agenten is inmiddels een gesprek gevoerd. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op eventuele maatregelen tegen hen.

Het Openbaar Ministerie (OM) wacht eerst het interne onderzoek van bureau integriteit van de politie af, zegt een woordvoerder van het OM. Afhankelijk van de uitkomst hiervan kijkt justitie of het ook strafrechtelijk gaat optreden tegen de betrokken politiemensen.