BILTHOVEN - Deze week zijn vier mensen overleden aan de Mexicaanse griep, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt.

Het betreft een 11-jarig meisje, een 6-jarig jongetje, een man van 25 jaar en een 56-jarige vrouw.

In drie van de vier sterfgevallen ging het om patiënten die ook al andere medische problemen hadden en daardoor extra vatbaar waren door de griep. Van de vierde overledene zijn de gegevens nog niet bekend, zegt het RIVM. Hij is als enige niet in het ziekenhuis overleden.

Het aantal ziekenhuisopnamen is met 131 gevallen ruim verdubbeld ten opzichte van vorige week. Net als vorige week betreft het vooral jonge patiënten in de leeftijd van nul tot en met vier jaar.

Zeven nieuwe patiënten zijn op de intensive care opgenomen. Over het algemeen zijn de zieken die in het ziekenhuis liggen jonger dan 65 jaar. De ziekenhuisopnamen komen vooral in de Randstad voor.

Milde epidemie

Het RIVM spreekt nog steeds van een milde griepepidemie die Nederland treft. Het aantal griepmeldingen bij de huisarts blijft volgens de organisatie 'vrij stabiel'. Het gaat om 7,3 mensen per tienduizend inwoners. Alleen is het aantal opnamen in het ziekenhuis sterk toegenomen.

In totaal zijn er tot en met afgelopen woensdag 335 zieken opgenomen. De Mexicaanse griep heeft tot nu toe tien doden geëist.

Zie onze bijlage voor meer informatie over de Mexicaanse griep