HILVERSUM - De CDA-fractie wil niet dat premier Jan Peter Balkenende naar Brussel vertrekt. ''Wij willen hem niet kwijt'', zei CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies vrijdag in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

Op de vraag of ze dat ook aan Balkenende heeft laten weten, antwoordde ze: ''Nou en of!''

Balkenende wordt genoemd als mogelijke eerste voorzitter van de Europese Raad, de bijeenkomsten van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

Balkenende heeft zelf altijd gezegd dat hij geen kandidaat is. Voor de CDA-fractie was de vraag of Balkenende zou kunnen vertrekken daarom nooit aan de orde.

Vertrek

Binnen de regeringscoalitie wordt er wel serieus rekening gehouden met een vertrek van de premier. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zou Balkenende tijdelijk op kunnen volgen. Een andere optie is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

De ChristenUnie wilde de afgelopen dagen niet speculeren over de toekomst van Balkenende. Fractievoorzitter Arie Slob bracht in herinnering dat Balkenende de berichten zelf ''flauwekul'' heeft genoemd.

''Dan is het voor mij een gesloten boek. We kunnen er niet voortdurend over blijven discussiëren. Deze premier hebben we heel hard nodig in deze moeilijke tijd'', zei Slob onlangs.

Trots

In het Kamerdebat van woensdag maakte ook de PvdA-fractie duidelijk dat ze wil dat Balkenende blijft. Maar voor de PvdA is daarmee niet gezegd dat Balkenende niet mág als Europa een dringend beroep op hem doet.

Binnen de coalitie heerst ook het gevoel dat áls Balkenende gevraagd zou worden, dat reden is voor trots. Bovendien, een benoeming van Balkenende in Brussel blokkeren zou door weinigen in Europa begrepen worden.