UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft de tijdelijke ondertoezichtstelling van de 14-jarige zeilster Laura Dekker verlengd tot 1 juli, het einde van het schooljaar.

Tot die tijd kan het meisje daarom in ieder geval niet in haar eentje de wereld rondzeilen. De Raad voor de Kinderbescherming had om verlenging van haar ondertoezichtstelling gevraagd omdat de raad de reis te gevaarlijk voor Laura vindt.

De rechter deelde eerder al de twijfels over de avontuurlijke plannen van de jonge zeilster en liet haar in augustus niet vertrekken.

De afgelopen tijd is onderzoek gedaan door een jeugdpsychologe en de Raad voor de Kinderbescherming naar Laura en haar ouders.

Twijfel

De onderzoeken hebben de twijfel bij de kinderrechters niet weggenomen. Het veiligheidsplan voor de reis is niet voldoende uitgewerkt en de afspraken met de Wereldschool zijn volgens de kinderbescherming en de rechter niet concreet genoeg.

De bedreigingen op het gebied van Laura's veiligheid en ontwikkeling zijn volgens de rechter nog te ernstig om haar te laten beginnen met haar tocht.

Oplossen

Advocaat Peter de Lange stelt dat de aanmerkingen van de rechter van praktische aard en dus goed op te lossen zijn in de komende maanden.

''Ze gaat een EHBO-cursus volgen, extra ervaring opdoen met zeiltochten en in haar boot wordt meer apparatuur aangebracht'', aldus De Lange. Ook heeft het 'team Laura' geopperd om een tweede boot met een ervaren zeiler de gehele tocht mee te laten varen.

Laura laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing.

Laura en haar ouders kunnen tussentijds opheffing van het toezicht aanvragen bij de rechtbank, als zij vinden dat het meisje klaar is voor haar reis.