PARIJS - De Franse oud-president Jacques Chirac moet terechtstaan wegens corruptie. Dat heeft een Franse rechter bepaald, aldus het kantoor van Chirac vrijdag.

Chirac wordt ervan verdacht dat hij contracten voor niet-bestaande banen heeft gegeven aan politieke vrienden.

Chirac zou dat hebben gedaan toen hij burgemeester was van Parijs. Hij vervulde dat ambt van 1977 tot 1995.

De mede-oprichter van de gaullistische RPR, de voorloper van de huidige centrumrechtse UMP, was van 1995 tot 2007 president van Frankrijk.

In die periode was hij gevrijwaard van vervolging. Hij is het eerste voormalige Franse staatshoofd dat moet terechtstaan.

Vastbesloten

Volgens zijn medewerkers is Chirac vastbesloten om voor de rechter aan te tonen dat hij niet voor contracten voor valse banen heeft gezorgd.

Ze lieten weten dat de 76-jarige oud-president en negen anderen zijn aangeklaagd voor het verstrekken van 21 contracten voor niet-bestaande banen.

Mensen die op de loonlijst van de stad stonden, zouden in werkelijkheid hebben gewerkt voor de partij van Chirac.

Nep

Volgens het kantoor van Chirac zijn 481 contracten onderzocht die mogelijk nep zouden zijn.

Dat uiteindelijk wordt gesproken van niet meer dan 21 contracten voor niet-bestaande banen, duidt er volgens medewerkers van de oud-president op dat Chirac geen systeem hanteerde om mensen op kosten van de stad voor zijn toenmalige RPR te laten werken.

Memoires

Volgende maand publiceert Chirac het eerste deel van zijn memoires. Eerder deze maand kwam hij in een peiling van het blad Paris Match nog naar voren als de populairste Franse politicus.

Van de deelnemers aan de peiling oordeelde 76 procent positief over Chirac. Het huidige staatshoofd Nicolas Sarkozy kwam uit op 46 procent.

Onderzoeken

Na zijn terugtreden in 2007 begon justitie verschillende onderzoeken naar Chirac.

Zijn naam is onder meer genoemd in het dossier van de affaire-Clearstream, waarbij zakenmannen en politici geheime geldsommen zouden hebben ontvangen bij de verkoop van fregatten van Frankrijk aan Taiwan.