TEGUCIGALPA - Het einde van de politieke crisis in Honduras is in zicht. De de facto president van het Centraal-Amerikaanse Honduras, Roberto Micheletti, sluit niet meer uit dat zijn tegenspeler, de in juni afgezette president Manuel Zelaya, op zijn post terugkeert.

Micheletti heeft donderdag naar eigen zeggen ingestemd met een politiek akkoord dat de mogelijkheid biedt dat Zelaya met instemming van het parlement weer het echte staatshoofd wordt voordat eind november verkiezingen worden gehouden.

Ook het hooggerechtshof moet zijn goedkeuring aan zo'n besluit geven.

Triomf

''Dit is een triomf voor de Hondurese democratie'', stelde Zelaya in de nacht van donderdag op vrijdag. Het akkoord moet een einde maken aan een politieke impasse die vier maanden heeft geduurd.

Micheletti repte van het ''het begin van het einde van de politieke situatie''. Volgens Micheletti is ook besloten een waarheidscommissie te installeren. Die moet onderzoeken wat er in de afgelopen maanden precies is gebeurd in het Midden-Amerikaanse land.

Bemiddeling

De overeenkomst kwam mede tot stand dankzij bemiddeling van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon en de Amerikaanse topdiplomaat Dan Restrepo.

De Amerikaanse minister van Buitenlanse Zaken Hillary Clinton noemde het akkoord ''historisch''. Ze zei dat ze geen ander land in Latijns-Amerika kan herinneren waar zo'n ernstige politieke crisis door onderhandelingen en een dialoog is overwonnen.

Herverkiezing

Zelaya raakte eerder dit jaar in conflict met het parlement, waar hij geen meerderheid genoot, en met het hooggerechtshof. De president lag onder vuur omdat hij via een referendum een herverkiezing mogelijk wilden maken. Militairen pakten hem 28 juni op en zetten hem het land uit.

Michelletti werd interim-president maar dat werd internationaal niet erkend. Micheletti's In september wist Zelaya het land bij verrassing weer binnen te komen. Sindsdien zit hij in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa.