DEN HAAG - Het verkeer heeft vrijdagochtend last van dichte mist. De verkeersdienst van de ANWB adviseert automobilisten vooral afstand te houden en niet te hard te rijden.

Aan het begin van de nacht bleef het noordwesten van het land nog verschoond van de mist. Maar inmiddels heeft de nevel zich verspreid over het hele land. Het is niet duidelijk hoe lang de mist blijft hangen.

Overigens valt het doorgaans met de files op vrijdagochtend wel mee. De ANWB hoopt ook dat het effect van de mist op het verkeer beperkt blijft.

Rijkswaterstaat heeft rond zeven uur besloten de spitsstroken op de A1, de A50 en de A28 te sluiten. Door de mist kan de wegbeheerder met de camera's geen toezicht meer houden op de stroken.

Eindhoven Airport

Door dichte mist is een klein aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport vertraagd of uitgeweken naar andere luchthavens. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven gezegd.

Een vlucht uit Pisa (Italië) is vanochtend uitgeweken naar Charleroi in België. De passagiers worden met bussen naar Eindhoven vervoerd. Passagiers vooor de terugvlucht naar Italië worden met bussen naar Charleroi gebracht.

Op de luchthaven Stansted in Londen blijft een vliegtuig met de bestemming Eindhoven Airport voorlopig aan de grond tot de mist in Eindhoven is opgetrokken. De woordvoerder verwacht dat het vliegverkeer in de loop van de ochtend weer gewoon op gang komt.