AMSTERDAM - De parketpolitie heeft donderdag op de rechtbank in Amsterdam twee broers aangehouden.

Een van hen viel de man aan die ervan wordt verdacht zijn vader te hebben doodgeschoten.

Het is onduidelijk of de andere man zijn broer wilde tegenhouden of de verdachte ook te lijf wilde gaan. De parketpolitie wist de twee snel te overmeesteren.

Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Verdachte Mohamed R. (43) stond terecht omdat hij in 1996 in Amsterdam een 33-jarige man zou hebben doodgeschoten.

Brand

Twee weken eerder zou hij meerdere bewoners van het kraakpand waarin hij zelf ook woonde, hebben verwond. Daarna zou hij het gebouw in brand hebben gestoken.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 20 jaar. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan onder meer moord, poging tot doodslag en brandstichting.

Ruzie

Zij vertelde dat zij 30 jaar had geëist als dat in 1996 wettelijk mogelijk was geweest.

R. was illegaal in het land en dealde volgens justitie in drugs. Hij woonde in een kraakpand aan de Keizersgracht.

Op 27 april 1996 kreeg hij ruzie met andere bewoners over een vrouw met wie hij een relatie had. Hij zou een van hen hebben geprobeerd te wurgen, anderen zou hij met een mes of een bijl hebben verwond. Hij zou het pand bovendien in brand hebben gestoken, waardoor het deels afbrandde.

Doodgeschoten

Anderhalve week later - op 8 mei - zou hij iemand hebben doodgeschoten. Dat zou buiten een café zijn gebeurd, nadat een groep mannen ruzie had gekregen.

R. sloeg vervolgens volgens justitie op de vlucht. Naar later bleek ging hij naar Spanje, waar de rechtbank hem veroordeelde tot 10 jaar celstraf wegens een ander misdrijf.

Vlak nadat hij vrijkwam, liep hij tegen de lamp. Toen hij een identiteitsbewijs aanvroeg en daarvoor een vingerafdruk moest achterlaten, bleek dat de Nederlandse autoriteiten hem zochten.