EDINBURGH - Een rechtbank in de Schotse hoofdstad Edinburgh heeft donderdag twee pedofielen tot levenslange celstraffen veroordeeld.

Neil Strachan (41) en James Rennie (38) fungeerden als spil in een pedofilienetwerk en maakten zich schuldig aan verkrachtingen van kleine kinderen, zo meldde de BBC donderdag.

Strachan is hiv-positief en zat vanaf 1997 al eens een gevangenisstraf van drie jaar uit wegens seksueel misbruik van een jongetje. Hij is nu opnieuw veroordeeld, wegens een poging tot verkrachting van een anderhalf jaar oude peuter.

Zijn kompaan Rennie, die werkte als adviseur voor jonge homo's, misbruikte vier jaar lang een jongetje. Deze misdaad begon toen het kind drie maanden oud was.

 Verachtelijk

''Elk redelijk mens zou walgen van de verachtelijke daden van deze mannen, van de foto's die ze onderling deelden en van de discussies die ze online hadden'', zei een detective die aan de zaak gewerkt heeft.

De rechter noemde de misdaden ''ontstellend'' en sprak van een ernstige schending van vertrouwen. De ouders hadden hun kinderen zelf aan de pedofielen toevertrouwd.

Er bestaat overigens een kans dat de mannen hun straffen niet volledig hoeven uit te zitten. Levenslang betekent volgens de wet in Groot-Brittannië namelijk niet altijd daadwerkelijk levenslang. De rechter bepaalde wel dat Strachan minimaal zestien jaar achter de tralies verdwijnt en Rennie minstens dertien jaar.

Computer

De politie kwam de pedofielen op het spoor nadat een reparateur een foto had gevonden op de computer van Strachan. Uit later onderzoek bleek dat de mannen zichzelf hadden gefilmd terwijl ze de kinderen misbruikten. De twee deelden hun video's en foto's met ongeveer tweehonderd andere pedofielen. Samen hadden ze de beschikking over 125.000 foto's.

Zes mannen die deel uitmaakten van het netwerk werden eerder al veroordeeld. Zij kregen tussen de twee en zeventien jaar celstraf.