AMSTERDAM - Gesprekken tussen de gemeente Amsterdam en de islamitische scholengroep As Siddieq hebben de afgelopen weken niets opgeleverd. De hoofdstad gaat de onderwijsinstelling dan ook, zoals eerder aangekondigd, fors op de subsidie korten.

Dat blijkt uit brieven die wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) en voorzitter van het stadsdeel De Baarsjes Godfried Lambriex donderdag aan het schoolbestuur en de ouders van de leerlingen hebben gestuurd.

Amsterdam zegde eind augustus het vertrouwen in het bestuur op. Het onderwijs op de vier As Siddieq-scholen zou onder de maat zijn en de integratie van de kinderen zou in gevaar zijn.

Daarom kondigde de hoofdstad aan in totaal 500.000 euro aan subsidies te stoppen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wilde ruim 200.000 euro schrappen.

Uitgepraat

De gemeente zou van de maatregel afzien als de bestuursvoorzitter zou vertrekken. Uit gesprekken die de partijen de afgelopen weken voerden, zou echter zijn gebleken dat hij daar niet toe bereid is. ''Op een gegeven moment ben je gewoon uitgepraat'', aldus Lambriex in een toelichting.

As Siddieq-bestuurslid Abdel Rahman El Shershaby spreekt dit echter tegen. Volgens hem wilde de voorzitter zijn functie wel neerleggen, maar alleen als hij daar een paar weken de tijd voor zou krijgen. Anders zou de continuïteit van de scholen in gevaar komen. De gemeente zou echter hebben geëist dat hij per direct opstapte.

Kinderen

El Shershaby: ''Dan rijst bij ons het gevoel dat het niet meer gaat om de kinderen en de kwaliteit, zoals de wethouder altijd zegt, maar dat de gemeente gewoon een politiek statement wil maken waar de kinderen de dupe van worden.''

As Siddieq liet eerder al weten de maatregel aan te willen vechten bij de rechter. De advocaat van de scholengroep kon daar donderdag echter nog niets over zeggen. Volgens hem heeft hij nog steeds geen officieel bericht ontvangen dat de gemeente de subsidie wil intrekken.

Verbetering

De geldstromen die de gemeente stopzet, zijn niet bedoeld voor de basistaken van de school, maar voor extra voorzieningen en activiteiten. Daaronder vallen taalcursussen voor moeders, bijdragen voor schoolreisjes en geld voor de verbetering van het onderwijs. De scholen kunnen wel openblijven.

Amsterdam geeft de voorzitter overigens nog steeds de mogelijkheid op te stappen. Dan is het intrekken van de subsidie alsnog van de baan.

De gemeente organiseert woensdagavond een informatieavond voor ouders en leerlingen.