BRUSSEL - De regeringsleiders van de 27 EU-landen beslissen donderdag en vrijdag nog niet over de nieuwe EU-president en nieuwe Hoge Vertegenwoordiger.

Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden heeft dat donderdag in Brussel gezegd vooruitlopend op de EU-top van regeringsleiders in Brussel.

Regeringsleiders en ministers spreken elkaar momenteel veelvuldig over hun ideale kandidaten voor de Europese topbanen.

Maar de voorzitter van het overleg blijft bij zijn voornemen om eerst de problemen met de Tsjechische ratificatie van het nieuwe EU-verdrag op te lossen.

Ook wil hij van de regeringsleiders een bedrag horen om arme landen te helpen bij de CO2-beperking.

Benoeming

De benoeming van de nieuwe EU-president en Hoge Vertegenwoordiger moet plaatsvinden bij een ingelaste EU-top. De Brit Tony Blair lijkt daarbij inmiddels kansloos, nu zelfs zijn socialistische partijgenoten uit andere EU-landen hem niet steunen.

Daardoor stijgen de kansen van premier Jan Peter Balkenende en de Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker. De socialisten gaan vooral voor de Britse minister David Miliband als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid.

Goede kandidaat

Voorzitter Joseph Daul van de grote christendemocratische fractie EVP in het Europarlement heeft Balkenende donderdag ''een zeer goede kandidaat'' genoemd voor de nieuwe functie van EU-president.

De Fransman zei dat in Brussel bij vooroverleg van christendemocratische bewindslieden voorafgaand aan de EU-top van de regeringsleiders van de 27 EU-landen.

''We zoeken een persoon die kan zorgen voor synthese en een goede Europeaan is'', zei Daul tegen journalisten.

Minder enthousiast

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini toonde zich minder enthousiast. ''Ik mag Balkenende natuurlijk graag, maar er zijn veel goede kandidaten'', zei Frattini bij binnenkomst van het christendemocratische vooroverleg.

Frattini vervangt daar zijn premier Silvio Berlusconi, die ziek thuis is gebleven.

Niet speculeren

Balkenende wil ''niet speculeren'' over wie er EU-president wordt. Dat een aantal van zijn politieke geestverwanten hem donderdag een goede kandidaat noemden, is ''vrijheid van meningsuiting'', aldus Balkenende voor aanvang van de EU-top in Brussel.

De premier onderstreepte dat deze top niet over de EU-benoemingen gaat, maar over economie en klimaat. Hij herhaalde dat hij ''geen kandidaat'' is voor de functie van EU-president en dat hij erop uit is van zijn kabinet een succes te maken.

Gezien de onduidelijkheid over het nieuwe EU-verdrag, dat nog door Tsjechië geratificeerd moet worden, verwacht Balkenende dat er een extra top moet komen om de EU-benoemingen te regelen.