AMSTERDAM – Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) doet ondanks eerdere toezeggingen te weinig om de situatie van kinderen van gedetineerde moeders te verbeteren.

Dat stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.

Volgens haar zijn er in Nederland zo'n 3000 vrouwen gedetineerd. Daarvan is driekwart moeder en een groot deel alleenstaand.

De overheid heeft, zo bleek vorig jaar, nauwelijks zicht op de groep kinderen die achterblijft, zodra hun moeder de cel in moet.

Bouwmeester: "Nog te vaak blijkt bij een ontruiming dat minderjarige kinderen al maanden alleen in huis verbleven, zonder geld. Schaamte en angst voor jeugdzorg is de oorzaak."

Kind-check

De PvdA-politica dringt er daarom bij de minister op aan dat hij haast maakt met de zogenaamde 'kind-check', waarbij na de arrestatie direct nagegaan wordt of er kinderen alleen achterblijven.

Ook eist ze dat de zorg voor de kinderen tijdens en na de detentie wordt verbeterd.

"Uit cijfers van het CBS is gebleken dat 1 op de 3 kinderen met een gedetineerde moeder zelf ook de fout in gaat", aldus Bouwmeester.

"Er moet eindelijk eens een plan van aanpak komen voor de organisatie en financiering om deze kinderen goed te ondersteunen."

Aanspreekpunt

De PvdA wil een vast aanspreekpunt instellen dat de regie voor de ondersteuning in handen neemt. "Nu worden er door Rouvoet teveel mensen aangewezen, terwijl we weten dat dit niet effectief is."

Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer met minister Rouvoet over deze kwestie.