HARARE - De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor marteling, Manfred Nowak, is donderdag uit Zimbabwe gezet. ''Ik had dit niet verwacht. Dit is een ernstig diplomatiek incident'', reageerde de Oostenrijker.

Nowak kwam woensdag aan op de luchtvaven van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.

De premier Morgan Tsvangirai had hem uitgenodigd. De leider van de voormalige oppositiebeweging MDC is in een slepende machtsstrijd verwikkeld met de autoritaire president Robert Mugabe.

Nowak was naar Zimbabwe gevlogen, hoewel de autoriteiten in Harare hun uitnodiging op het laatste moment hadden ingetrokken. Nowak werd op de luchthaven samen met twee collega-onderzoekers vastgezet in de VIP-lounge.

Drukke agenda

Hij wilde een week lang politie- en gevangeniscellen bezoeken om over de behandeling van gedetineerden te rapporteren.

Een woordvoerder van de autoriteiten in Zimbabwe stelde dat het bezoek niet door kon gaan in verband met de drukke agenda van Mugabe. Die ontvangt donderdag een delegatie van de Ontwikkelingsgemeenschap voor Zuidelijk Afrika (SADC).

Gedelegeerden van lidstaten van deze organisatie gaan de situatie in Zimbabwe bespreken. Tsvangirai en zijn MDC hebben hun hoop gevestigd op de SADC voor een oplossing voor de politieke crisis in zijn land.

In Zimbabwe komen al decennialang grove mensenrechtenschendingen voor, met als meest recente dieptepunt de gewelddadige verkiezingen van vorig jaar.

Tegenpolen

Uiteindelijk stemde Mugabe in met de vorming van een 'eenheidsregering' van zijn partij ZANU-PF met de oppositiebeweging MDC van Tsvangirai. De samenwerking van de twee tegenpolen komt echter maar niet van de grond.

De laatste tijd maakte de MDC melding van een reeks nieuwe incidenten. Leden van de voormalige oppositiebeweging werden gearresteerd.

Ook zou een aantal personen in elkaar zijn geslagen en verdwenen een paar MDC-leden spoorloos, waarschijnlijk door toedoen van radicale elementen uit de ZANU-PF partij van Mugabe.

Maatregelen

Zimbabwe moet daarom rekening houden met nieuwe strafmaatregelen,

In Zimbabwe komen al decennialang grove mensenrechtenschendingen voor, met als meest recente dieptepunt de gewelddadige verkiezingen van vorig jaar.