ZURICH - Zwitserland wil zijn liberale wetgeving over hulp bij zelfdoding aanpassen om het zogenoemde dodentoerisme in te perken. Dat heeft de Zwitserse regering woensdag laten weten.

''We hebben er als land geen belang bij om aantrekkelijk te zijn voor zelfmoordtoerisme'', zei minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf.

Er circuleren twee voorstellen: een voor striktere regelgeving en een voor een totaal verbod.

Steeds meer mensen uit het buitenland die een einde willen maken aan hun leven gaan daarvoor naar Zwitserland. En steeds vaker gaat het om mensen die niet terminaal ziek zijn.

Euthanasie

In tegenstelling tot andere landen die euthanasie toestaan, zoals Nederland en België, stelt Zwitserland geen eisen aan de nationaliteit van mensen die in het land euthanasie willen ondergaan.

Omstreden organisaties als Dignitas helpen buitenlandse patiënten om zich van het leven te beroven.

Wetgeving

De regering wil de wetgeving nu zo aanpassen dat dit moeilijker wordt. ''Zelfmoord moet alleen een laatste toevlucht zijn. De regering gelooft dat de bescherming van het menselijk leven het belangrijkst is'', aldus het ministerie van Justitie in een verklaring.

De regering wil ook verhinderen dat hulp bij zelfdoding een ''door winst gedreven handel'' wordt.

Downes

De kwestie kwam onlangs weer uitgebreid in het nieuws door de zelfdoding van de Britse dirigent Edward Downes (85) en zijn vrouw Joan (74).

Ze beroofden zich van het leven in een zelfmoordkliniek van Dignitas in Zürich. In Groot-Brittannië geldt hulp bij zelfdoding als moord.