PRAAG - De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft toegezegd het EU-verdrag van Lissabon te tekenen als Tsjechië van de EU-leiders een voorbehoud krijgt op het handvest voor de grondrechten, waarnaar in het verdrag wordt verwezen.

De Tsjechische premier Jan Fischer heeft dat woensdag gezegd.

De EU-leiders bespreken de eis van Klaus tijdens een top donderdag en vrijdag. In beginsel zijn ze bereid hem tegemoet te komen, zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) deze week.

Ze willen dan wel garanties dat de euroscepticus Klaus ook echt zijn handtekening plaatst en niet met nieuwe voorwaarden op de proppen komt.

Klaus dringt aan op een 'opt out' op het EU-verdrag omdat hij vreest dat Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven anders schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen.

Enige lidstaat

Tsjechië is de enige EU-lidstaat die het EU-verdrag, bedoeld om de unie beter te laten werken, nog niet heeft getekend. Het constitutionele hof in dat land moet ook nog een uitspraak doen over klachten van senatoren dat het EU-verdrag strijdig zou zijn met de Tsjechische grondwet.