BRUSSEL/DEN HAAG - In de strijd om hoge Europese posten is het Nederlandse belang niet gediend bij publieke discussies.

Premier Jan Peter Balkenende wilde woensdag dan ook weinig loslaten over zijn mogelijke ambities voor de nieuwe post van EU-president.

Na afloop van een Tweede Kamerdebat over de Europese Raad in Brussel op donderdag en vrijdag herhaalde Balkenende dat hij geen kandidaat is voor de prestigieuze post.

In Europa gaat zijn naam desondanks al lange tijd rond als belangrijke kanshebber. De Britse oud-premier Tony Blair en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zijn inmiddels openlijk kandidaat.

Voordragen

Nederland zal Balkenende niet voordragen, maar de kans bestaat dat andere lidstaten een beroep op hem doen.

Naar verwachting hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, de twee machtigste EU-leiders, liever een christendemocraat als EU-president. Blair is een socialist.

Speculaties

Balkenende wilde woensdag niet meegaan in de speculaties. Hij sprak van een ''gezelschapsspel in de media'' en benadrukte met andere, belangrijke zaken bezig te zijn voor de toekomst van Nederland.

De vraag of hij benaderd is voor de post als EU-president, beantwoordde Balkenende ontkennend.

Ook de strijd om de Nederlandse post in de nieuw te vormen Europese Commissie is gebaat bij stille diplomatie, zo maakte hij duidelijk.

Blair

De Britten zetten ondertussen een groot offensief in om hun kandidaat Blair benoemd te krijgen als EU-president. Premier Gordon Brown zal donderdag en vrijdag in Brussel flink lobbyen. Ook is de aanval op concurrent Juncker ingezet.

Een anonieme Britse diplomaat maakte woensdag gehakt van de Luxemburgse suggestie dat de EU-president afkomstig moet zijn uit een lidstaat die de euro heeft ingevoerd en behoort tot het Schengengebied.

Als je dat criterium hanteert, sluit je een groot aantal EU-landen uit bij topbenoemingen, aldus de diplomaat.

EU-top

Waarschijnlijk is er snel een extra EU-top om over de vacatures te besluiten, mogelijk al volgende week.

Eerst moet de president van Tsjechië het Verdrag van Lissabon nog ondertekenen. In het verdrag wordt de nieuwe functie van EU-president gecreëerd.

Gokkers op de website Unibet schatten de kansen van Balkenende niet zo hoog in. Hij scoort hier slechts 5,5 tegen 1, waarmee hij op de derde plaats staat. Favoriet bij de gokkers is Blair.