ALMELO - De voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. is woensdag door de rechtbank in Almelo bij verstek veroordeeld tot nog eens acht jaar celstraf.

De straf is hem opgelegd wegens een tweevoudige poging tot moord en een poging tot vrouwenhandel.

Vorig jaar zomer kreeg hij al 7,5 jaar cel opgelegd, voor onder meer vrouwenhandel.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes jaar celstraf.

De poging tot moord vond plaats op 11 mei 2006 in een internetcafé in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Samen met een groep handlangers sloeg Saban daar twee mannen in elkaar en stak hij hen.

Telefoongesprekken

De beide slachtoffers kwamen er met verwondingen vanaf. Bewakingscamera's legden de steekpartij vast. De beelden dienden samen met afgetapte telefoongesprekken, als bewijsmiddel.

Een handlanger van Saban, Bekir I., werd in dezelfde zaak veroordeeld tot zeveneneenhalf jaar celstraf.

De rechtbank behandelde de afgelopen maanden het vervolg op de zogenoemde Sneepzaak. Saban B. en medeverdachte Bekir I. waren in zowel Sneep I als Sneep II verdachte.

Beide zaken gaan om grootschalige handel in vrouwen, die op verschillende plaatsen in Nederland tot prostitutie werden gedwongen. De bende van Saban, waartoe ook zijn broer Hasan behoorde, verdiende volgens justitie miljoenen aan de vrouwen.

Brandmerken

Het dossier-Sneep staat bol van de voorbeelden van grof geweld dat de bendeleden tegen de vrouwen gebruikten. Behalve dat een aantal slachtoffers in elkaar werd geslagen, was er sprake van gedwongen abortussen en 'brandmerken' in de vorm van tatoeages.

Saban B. is bij verstek veroordeeld omdat hij half september vluchtte tijdens een verlof. Het gerechtshof in Arnhem had hem een paar dagen uit voorlopige hechtenis ontslagen, opdat hij zijn pasgeboren kind kon bezoeken.

De vlucht van Saban heeft zaak heeft veel maatschappelijke en politieke beroering teweeggebracht.