AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft met grote verbazing kennisgenomen van de uitspraken van korpschef Bernard Welten onlangs in NRC Handelsblad.

''Ik ben vlak voor de publicatie door Welten geïnformeerd over de inhoud ervan'', zei hij woensdag in de gemeenteraad. ''Ik vond een aantal uitlatingen onprofessioneel. Welten is het daarmee eens.''

De korpschef uitte kritiek op Cohen en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Hij zei dat de twee hem beknotten in zijn werk en dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden.

Hij vertelde verder dat hij zijn ambities heeft moeten bijstellen. Welten kwam enkele dagen later terug op zijn woorden na forse kritiek.

Hij liet weten het te betreuren dat de indruk was ontstaan dat hij afstand had genomen van de burgemeester en de minister.

Driehoek

De driehoek (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) heeft inmiddels met elkaar om tafel gezeten over het interview. In dat gesprek hebben ze aangegeven dat ze met elkaar verder willen, aldus de burgemeester.

''Dat interview was niet goed en had ook niet gemoeten. Maar daar staat tegenover dat Welten een uitstekende korpschef is. Ik heb hem nadrukkelijk de vraag gesteld; gaan wij verder? Zijn antwoord daarop was ja.'' Cohen liet weten dat de hoofdofficier van justitie, Herman Bolhaar, en hij dezelfde mening zijn toebedeeld.

Stukken veiliger

''Ik heb de heer Welten gezegd dat zo'n interview niet nog een keer moet gebeuren. Het is nu ook aan hem de schade die hij hiermee heeft veroorzaakt, te herstellen.'' Cohen vindt dat de korpschef zichzelf tekort doet met zijn uitlatingen.

''Maar ook de driehoek en de rest van de stad, als je ziet wat voor stappen op het gebied van veiligheid al zijn gezet.'' Amsterdam is volgens de burgemeester de laatste jaren stukken veiliger geworden. ''Daar hebben we hard aan gewerkt en daar had het interview over moeten gaan.''

Cohen zei verder dat hij het ongeduld omtrent de ambities van Welten begrijpt. ''Natuurlijk gaat het verwezenlijken van ambities nooit snel genoeg. Dat herken ik.''