AMSTERDAM - De voorbereidingen voor het strafproces rond het vermeende gifschip Probo Koala zijn voorlopig nog niet klaar. Dat bleek woensdag tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

De rechter acht in februari of maart een derde regiezitting nodig, voordat de inhoudelijke behandeling volgend jaar zomer van start kan gaan.

In het strafproces staan onder meer Trafigura, de kapitein van de Probo Koala, de Amsterdamse afvalverwerker APS, de oud-directeur van dat bedrijf en de gemeente Amsterdam terecht voor het in 2006 overtreden van milieuwetten in Amsterdam.

Om met de strafzaken te kunnen beginnen, moeten onder anderen nog verschillende getuigen worden gehoord.

Gedumpt

Het door oliehandelaar Trafigura gehuurde schip Probo Koala wilde drie jaar geleden volgens justitie giftig scheepsafval afleveren in de Amsterdamse haven. Afvalverwerker APS accepteerde het in eerste instantie, maar pompte het later terug. Daarop vertrok het schip weer.

De Probo Koala leverde het afval vervolgens aan een lokaal afvalbedrijf in Ivoorkust. Dat zou het vermeend giftige spul hebben gedumpt in de stad Abidjan, waardoor zestien personen zouden zijn gestorven en tienduizenden mensen ziek zouden zijn geworden.

De rechtszaak in Amsterdam gaat echter niet over de gebeurtenissen in Ivoorkust, maar alleen over de betrokkenheid bij het omgaan met het afval.