PESHAWAR - De aanslag op een drukke markt in het Pakistaanse Peshawar heeft woensdag een einde gemaakt aan de levens van zeker honderd mensen. 

De directie van het belangrijkste ziekenhuis in de stad heeft dat bevestigd, zo meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Onder de slachtoffers zouden tien kinderen zijn. Circa tweehonderd mensen raakten gewond.

De aanslag vond enkele uren na de aankomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton plaats.

Vuurzee

Door de explosie ontstond een vuurzee. Mensen baanden zich schreeuwend een weg door de smalle straatjes om de rampplek te ontvluchten.

Velen vreesden een tweede bom. Anderen probeerden gewonden te helpen. Gebouwen, waaronder een moskee, en auto's zijn verwoest of zwaar beschadigd.

''Het leek wel een aardbeving. Alle spullen in mijn winkel vielen bovenop me. Er was zo veel rook. Toen ik werd bedolven onder de spullen raakte ik bewusteloos'', aldus de eigenaar van een kledingzaak vanuit zijn ziekenhuisbed in Peshawar.

Blauw-witte flits

Er zijn volgens de autoriteiten meer dan tweehonderd gewonden gevallen. Op en bij de Meena Bazaar bevinden zich veel dameskledingwinkeltjes en allerlei kraampjes.

''Ik zag een blauw-witte flits en ik werd naar de andere kant van de straat gesmeten. Ik ben verbaasd dat ik nog leef'', aldus de 15-jarige Shahid Khan, die bij een popcornkarretje stond toen de bom afging.

Extremisten

Reddingswerkers meldden dat er nog mensen onder verwoeste winkels liggen. Een gedeeltelijk omgevallen gebouw bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden.

De aanslag is nog niet opgeëist maar is vermoedelijk het werk van moslimextremisten die banden met de Taliban en al-Qaeda onderhouden.

Vorige week raakten bij een aanslag met een bomauto tien mensen gewond. De bom ging toen af bij een restaurant in een groter complex, waar echter nog nauwelijks mensen binnen waren.

Explosie markt Peshawar