ARNHEM - Het grote aantal loze brandmeldingen is een ''doorn in het oog'' van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

 Dat stelde de vereniging woensdag in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over brandschade.

Sinds 1990 is het aantal loze meldingen volgens de NVBR verdrievoudigd.

Vorig jaar kwamen bij de Nederlandse brandweerkorpsen in totaal 158.000 meldingen binnen. In 70.000 gevallen was er sprake van loos alarm. Bestuurslid Elie van Strien van de NVBR constateert dat het aantal loze melding de afgelopen jaren ''niet significant'' is gedaald, ondanks verbeterde techniek, het uitdelen van boetes en het geven van voorlichting aan gebruikers.

Motivatie

De loze meldingen gaan ten koste van de motivatie bij de brandweer, waarschuwt Van Strien.

De vereniging studeert op maatregelen over de omgang met loze meldingen. Het is volgens de vereniging denkbaar dat de brandweer niet langer gelijk met alle toeters en bellen uitrukt als er in het weekeinde of 's avonds een alarm binnenkomt uit een kantoorpand waarin vaker sprake is van loze meldingen.

De NVBR doet verder samen met het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) onderzoek naar branden in woningen. Het onderzoek moet inzicht geven in trends en leiden tot effectieve voorlichting.