AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vraagt de Europese voetbalunie UEFA in een brief aanhangers van de Kroatische voetbalclub Dinamo Zagreb een uitreisverbod op te leggen.

Dit naar aanleiding van ongeregeldheden in de Amsterdamse binnenstad vorige week rondom de voetbalwedstrijd Ajax-Dinamo Zagreb. Dat zei hij woensdag in de gemeenteraad van Amsterdam.

De politie arresteerde vorige week donderdag 38 relschoppers na opstootjes in de Amsterdamse binnenstad. De gemeente had vooraf veiligheidsmaatregelen getroffen, omdat het in het verleden ook al misging als de Kroaten in de stad waren.

Rellen

De extra politie-inzet, in totaal driehonderd man, heeft ertoe geleid dat geen grote rellen zijn uitgebroken. Desondanks noemde Cohen de situatie ''verwerpelijk''. ''Dit heeft niets met voetbal te maken.''

De aangehouden hooligans hebben allemaal een geldboete van enkele honderden euro's gekregen, aldus de burgemeester. De Ajacieden onder deze groep worden bij de KNVB voorgedragen voor een stadionverbod.

De politie zette donderdagavond eveneens een groep van 130 Kroatische voetbalfans in een bus enige tijd buiten de stadsgrenzen wegens wanordelijkheden.