ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft woensdag negen jaar gevangenisstraf opgelegd aan horeca-ondernemer Ahmet O., die in juni vorig jaar een wethouder en vier anderen vasthield in het stadhuis in Almelo.

Volgens de rechtbank was sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Van poging tot moord is O. vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeventien jaar cel geëist. Volgens justitie zou O. (42) hebben gehandeld uit wanhoop over zijn financiële situatie.

Volgens O. zelf was hij door de gemeente onrechtvaardig behandeld, wat een extreme stresssituatie zou hebben veroorzaakt.

Onrechtvaardig

De rechtbank is van oordeel dat van psychische overmacht geen sprake was en dat het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld nog geen vrijbrief voor zijn daden was.  ''Hij had daarvoor geëigende wegen moeten bewandelen'', aldus de rechtbank.

Van een gijzeling in formele zin was volgens de rechtbank geen sprake aangezien O. tijdens zijn daad geen duidelijke eis naar voren had gebracht. In plaats daarvan heeft O. de vijf personen illegaal van hun vrijheid beroofd.

Voordat hij de wethouder en ambtenaren vasthield op het stadhuis, stak O. zijn café en auto in brand. Ook daarvoor is hij veroordeeld.

Vuurwapens

Levent O., de zoon van Ahmet, is vrijgesproken. Justitie verweet hem dat hij zijn vader had voorzien van een van de vuurwapens waarmee hij zijn slachtoffers in bedwang heeft gehouden.

De rechtbank vindt echter dat er niet voldoende bewijs is dat Levent voor een vuurwapen heeft gezorgd. Bovendien kon de zoon niet van tevoren weten wat zijn vader van plan was, aldus de rechtbank.

De 42-jarige O. stak op de ochtend van 16 juni eerst zijn grand café De Rechter in brand.

Daarna reed hij naar het stadhuis, stak zijn auto in brand en ging naar binnen. Hij was op zoek naar wethouder Anthon Sjoers, maar kwam in de kamer van wethouder Bert Kuiper terecht en hield deze en vier anderen onder bedreiging van vuurwapens vijfenhalf uur vast. Het vijftal kwam tegen vijf uur 's middags ongedeerd vrij, nadat Ahmet zich had overgegeven.