DEN HAAG - Tbs'ers zijn de afgelopen jaren steeds minder vaak weggelopen tijdens hun verlof. In 2005 gingen 73 tbs'ers er tijdens hun verlof vandoor of kwamen te laat terug naar de kliniek.

Dat aantal was vorig jaar gedaald tot 28. En in de eerste helft van dit jaar zijn elf tbs'ers ''ongeoorloofd afwezig'' geweest.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Ze schrijft de daling toe aan de extra aandacht die is besteed aan verbetering van het verlofregime van tbs'ers. Zo adviseren onafhankelijke deskundigen tegenwoordig of het verstandig is dat een tbs'er met verlof gaat.

Langer behandeld

Albayrak constateert in haar brief aan de Tweede Kamer ook dat tbs'ers steeds langer behandeld worden. De verblijfsduur in een tbs-kliniek bedroeg gemiddeld 8,4 jaar in 2008. In 2000 zat een tbs'er nog gemiddeld vijf jaar in een kliniek.

De staatssecretaris laat onderzoeken wat de oorzaken van de langere behandelduur zijn. Ze sluit niet uit dat tbs'ers langer in een kliniek zitten omdat de kwaliteit van de behandeling onder druk is komen te staan door alle aandacht voor veiligheid en beveiliging in de afgelopen jaren.

De staatssecretaris laat ook onderzoek doen naar de daling van het aantal keren dat rechters tbs met dwangverpleging opleggen. Rechters hebben die maatregel vorig jaar 118 opgelegd, tegen 183 keer in 2007.