ROTTERDAM - Het is in de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam niet ongebruikelijk dat ouders wapenbezit van hun zoons vergoelijken. Ook komt het voor dat ze wapens geven zodat de jongens zich veiliger voelen op staat.

Dat bleek in een serie gesprekken die burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft gevoerd met de Antilliaanse gemeenschap in zijn stad, aldus een woordvoerder van de burgemeester woensdag.

Aboutaleb deed in een slotgesprek een beroep op Antilliaanse ouders om hun kinderen aan te sporen steek- en vuurwapens in te leveren.

Hij hoopt dat zo het hoge criminaliteitscijfer onder Antilliaanse jongeren omlaag gaat. Het ging om een ''keihard beroep op het zelfreinigend vermogen van de Antilliaanse gemeenschap in de Maasstad'', aldus de woordvoerder.

Omgekeerde wereld

Dat ouders hun zoons wapens geven voor hun veiligheid noemde hij ''de omgekeerde wereld''. Antillianen zijn in Rotterdam oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers en het gaat dan vaak om geweld.

Degenen die een wapen inleveren hoeven overigens niet te rekenen op een bijzondere behandeling. Er volgt een proces-verbaal en de politie onderzoekt of en wanneer het wapen is gebruikt.

Als de Antillianen meewerken dan is Aboutaleb bereid extra te investeren in scholing en begeleiding bij het zoeken van een baan. Veel van de 20.000 Antillianen in de Maasstad hebben een scholings- en taalachterstand.

Mochten de wapens niet worden ingeleverd dan waarschuwt de burgemeester voor gerichte zoekacties. ''Dan wordt de jacht intensiever.''