KABUL - De Taliban hebben woensdag de moord op vijf buitenlandse VN-medewerkers in Afghanistan opgeëist. Drie schutters, gekleed in Afghaanse politie-uniformen, sloegen toe in een pension in het centrum van de hoofdstad Kabul.

Het drietal blies zichzelf vervolgens op. Vijf personen zouden gewond zijn geraakt. Eerder leek sprake te zijn van zes VN-medewerkers, maar volgens VN-topman Ban Ki-moon gaat het om vijf medewerkers.

De aanvallers zouden het Bekhtar Guesthouse zijn binnengevallen, ondanks dat het verblijf bewaakt werd door Nepalese beveiligers. Er zou ruim twee uur geschoten zijn. De daders zouden Pakistaanse studenten zijn.

''Er lagen overal ingewanden en afgerukte benen'', zei een veiligheidfunctionaris, die met haar mobieltje enkele foto's van het drama had gemaakt. Andere zegslieden maakten ook melding van de dood van een politieman en een officier van de veiligheidsdienst.

Verantwoordelijkheid

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de moordpartij geclaimd. In een verklaring stelt de beweging dat het de eerste stap is om de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen te saboteren.

Die staat gepland voor volgende week zaterdag. Ook in de aanloop naar de eerste stemronde op 20 augustus pleegden de radicaalislamitische beweging veel aanslagen.

Kai Eide, het hoofd van de VN-missie in Afghanistan sprak in een reactie op de terreuractie in Kabul van ''een tragedie voor ons deel van de VN-familie''.

Hij benadrukte tegelijkertijd dat de VN doorgaat met haar werkzaamheden in Afghanistan. ''De Verenigde Naties zijn vijftig jaar in dit land actief. Deze aanval verandert niets aan onze verplichtingen.''

Afschuw

De Europese Unie heeft de moordpartij in Kabul direct veroordeeld. EU-voorzitter Zweden gaf een verklaring uit waarin afschuw wordt uitgesproken over de ''afschuwelijke terreurdaad''.

Elders in de hoofdstad werden woensdag twee raketten afgevuurd op een groot vijfsterrenhotel dat populair is bij diplomaten en buitenlandse zakenlui. De raketten kwamen volgens de politie terecht in de tuin en niemand raakte volgens de politie gewond.

Zwaarste verlies

Ban Ki-moon veroordeelde het bloedbad in een verklaring als een ''verachtelijke en meedogenloze'' daad. Het was het zwaarste verlies aan mensenlevens voor de VN in Afghanistan sinds 2001.

Twee veiligheidsmedewerkers kwamen ook om het leven tijdens de aanval.

Buitenlanders onder vuur in Kabul