AMSTERDAM - De Joint Strike Fighter valt mogelijk nog duurder uit. Groot-Britannië denkt er namelijk over om in plaats van 138 slechts vijftig toestellen aan te schaffen, zegt defensiedeskundige aan de Erasmus Universiteit Ko Colijn dinsdag in EénVandaag.

Als er minder toestellen worden besteld, wordt de prijs per stuk hoger. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) noemde het gerucht in de uitzending 'uit de lucht gegrepen', ook al hebben twee Britse kranten erover bericht.

Hij zegt contact te hebben gehad met het Britse ministerie van defensie. Daar zouden helemaal geen plannen zijn om minder vliegtuigen te bestellen.

Crisis

Wel zou er in verschillende andere landen door de economische crisis over worden gedacht om minder toestellen aan te schaffen. In Nederland is dat volgens De Vries niet aan de orde.

Door minder orders zou de prijs per toestel volgens Colijn op kunnen lopen tot 120 miljoen euro per toestel. In plaats van 85 toestellen zouden met hetzelfde geld dan nog maar veertig toestellen kunnen worden gekocht.

SP

SP-Kamerlid Krista van Velzen waarschuwde in de uitzending dat de prijs oploopt en vindt dat Nederland uit het project moet stappen. Dat vond De Vries 'niet verwonderlijk'. De SP wil volgens hem sowieso 'de hele luchtmacht afschaffen'.