GEERTRUIDENBERG - Na de redding van een derde nog levend slachtoffer maandagmorgen omstreeks half vier, bevinden zich nog vijf mannen in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. Van een van hen is de plaats bekend, maar sinds zondag eind van de middag is geen enkel levensteken meer van hem vernomen.

Video
Breedband / Modem

Maandagmorgen omstreeks 11.00 uur hebben reddingswerkers vastgesteld dat het slachtoffer inmiddels is overleden. Van de vier andere slachtoffers weten de hulpverleners nog steeds niet waar die zich bevinden en of ze nog in leven zijn.

De 19-jarige man van Turkse afkomst, die maandagmorgen via een opening in de zijkant werd gered, is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn gezondheidstoestand werd stabiel genoemd. Duitse deskundigen hadden vlak boven hem de steigerresten met staalkabels gestabiliseerd.

Onderhoud

Tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de 85 meter hoge en 17 meter brede ketel raakten acht mannen, vier van Turkse afkomst en vier Amerikanen, in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01.00 uur bedolven onder een instortende steiger. Op dat moment waren twee ploegen op verschillende hoogtes bezig om de binnenwand van de ketel te gritstralen. Het gritstralen is onderdeel van een grote onderhoudsoperatie, die elke paar jaar wordt verricht.

Redding

Twee werknemers konden vrij eenvoudig worden gered. Zij zijn slechts lichtgewond. Zij werden aanvankelijk naar ziekenhuizen in Breda en Oosterhout gebracht, maar konden zondagmiddag het ziekenhuis al weer verlaten.

Oorzaak

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. A. Atteveld, directeur productie bij Essent, wilde zondag daar niet over speculeren. De redding van de slachtoffers gaat voor, zei hij. Abseilers zijn de ketelwand afgedaald om de overige slachtofers (twee Amerikanen en twee van Turkse afkomst) te lokaliseren. Bovendien hebben reddingswerkers overal in de ketel gaten geboord op zoek naar de slachtoffers. Het inzetten van speurhonden is niet mogelijk, omdat de afdaling te diep is.

Ketel

Naar verwachting zal het vierde slachtoffer maandagmorgen tussen .00 en 11.00 uur via de zijkant uit de ketel worden gehaald. Hij bevindt zich op dezelfde hoogte (ongeveer 21 meter) maar aan de andere kant van de ketel als de man die maandagmorgen vroeg werd gered.

Familie

Familieleden van betrokkenen worden opgevangen in de regio. Zij worden direct op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen ter plaatse. Op het gemeentehuis van Geertruidenberg zijn twee speciale telefoonnummers geopend waar familieleden met vragen terechtkunnen. De gemeente Geertruidenberg verwacht rond het middaguur een persconferentie te geven op het terrein van de Amercentrale.

De reddingsactie kan nog enkele dagen duren. De steiger stond op meter hoogte en is ongeveer twintig meter ingestort. Burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg sprak van een 'mikado-achtige' situatie, omdat het steigermateriaal dwars door elkaar ligt. Dit maakt het zoeken naar de slachtoffers tot een zeer complexe situatie.

De betreffende stoomketel behoort bij eenheid 9, de grootste steenkolen gestookte warmtekrachteenheid van Nederland. Deze eenheid lag al enkele weken wegens groot onderhoud stil. Na de reddingsoperatie moet de aanzienlijke schade aan de ketel worden hersteld.