AMSTERDAM - Als we niets veranderen aan ons economische systeem, krijgen we op den duur te maken met een klimaatcrisis.

De consequenties van zo'n klimaatcrisis zullen veel en veel erger zijn dan die van de huidige economische crisis. Oud-president Michael Gorbatsjov van de voormalige Sovjet-Unie riep maandag in Amsterdam regeringen op om snel in actie te komen.

Gorbatsjov zei tijdens de bijeenkomst van de Club van Rome dat nationale overheden de overstap moeten maken naar duurzame energiebronnen.

Wapenindustrie
De oud-president vindt ook dat de regeringen nieuwe, energiezuinige technologieën moeten ondersteunen. ''Maar het tegenovergesteld gebeurt.'' Gorbatsjov stelt onder meer vast dat overheden miljarden en miljarden in de wapenindustrie investeren.

De geïndustrialiseerde landen moeten tijdens de klimaattop in Kopenhagen het voortouw nemen om de overstap naar een duurzame economie te maken, vindt Gorbatsjov. ''Deze landen moeten duurzame initiatieven financieel en technisch ondersteunen en hun uitstoot van CO2 terugdringen.''

Gorbatsjov vindt dat met name drie landen, die momenteel sterk industrialiseren, hun verantwoordelijkheid moeten nemen: China, India en Brazilië.

''Gisteren heb ik de verjaardag gevierd van mijn eerste achterkleinkind'', zei de 78-jarige oud-president. ''We moeten werken aan een beter milieu, zodat ook onze kinderen, en hun kinderen en de kinderen van deze kinderen een toekomst hebben.''