UTRECHT - De Raad voor de Kinderbescherming wil het toezicht op de 14-jarige zeilster Laura Dekker handhaven. Dat meldde een woordvoerder van de raad maandag na afloop van de rechtszaak waarin een eventuele voortzetting van het toezicht door jeugdzorg werd besproken.

De zaak had plaats achter gesloten deuren.

De raad komt tot die mening na onderzoek naar Laura zelf en naar de omstandigheden die samenhangen met een solozeilreis.

''Een meisje van 14 jaar is bijvoorbeeld niet ervaren genoeg om een slaapritme van 20 minuten per keer aan te houden. En dat is wel nodig tijdens zo'n reis'', aldus de woordvoerder.

Topsporter

Advocaat Peter de Lange blijft erbij dat Laura prima in staat is om de reis te maken. ''Laura is geen gewoon meisje van 14, maar een topsporter. Het is belangrijk dat er op die manier naar haar gekeken wordt'', aldus De Lange.

Laura zelf vindt het verstandiger om eerst haar schooljaar af te maken voor ze haar solozeilreis begint. Dat stelde zij maandag in een interview met het Jeugdjournaal.

Ze wil wachten tot eind mei om haar zeiltocht te beginnen. ''Het is nu toch slecht weer en er moet nog veel geregeld worden'', zegt Laura.

Film

Volgens de woordvoerster van de familie zijn er tientallen aanbiedingen binnengekomen om Laura's reis te verfilmen, een boek uit te geven of er een serie van te maken. ''We zijn nog niet op aanbiedingen ingegaan'', aldus de woordvoerster.

De mogelijke zeilreis start waarschijnlijk wel in Nederland. Vanwege de rechtszaak en de tijdelijke ondertoezichtstelling was het vertrekpunt in september veranderd in Portugal.

Afhankelijk van de uitspraak van de kinderrechter kan Laura in het voorjaar vertrekken of, in het geval dat de periode van toezicht wordt verlengd, over een jaar.