WENEN - De rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij FPÖ van Jörg Haider heeft zondag fors verloren bij regionale verkiezingen. De grote winnaars waren de christen-democratische ÖVP van premier Schüssel en de sociaal-democratische SPÖ. Dat berichtte het Oostenrijkse persbureau APA zondagavond.

In de deelstaten Opper-Oostenrijk en Tirol konden zondag 1,5 miljoen Oostenrijkse kiesgerechtigden hun stem uitbrengen voor het regionaal bestuur.

In Tirol kwam de ÖVP als beste uit de bus. De partij behaalde zelfs de absolute meerderheid in zeteltal. De FPÖ haalde 8 procent van de stemmen binnen, bijna 12 procentpunten minder dan bij de vorige verkiezingen.

In Opper-Oostenrijk ging de vlag uit bij de sociaal-democraten, een oppositiepartij op federaal niveau. De partij behaalde bijna 38 procent van de stemmen, tegen circa 27 procent bij de vorige regionale verkiezingen. Ook de Groenen won in dit deel van Oostenrijk fors. De ÖVP won een beetje en bleef met 44 procent de grootste partij. De FPÖ zag de steun met 12 procentpunten afkalven en belandde op 8,5 procent.

In maart leed de FPÖ al een gevoelige nederlaag bij verkiezingen in Karinthië, de provincie waarvan Jörg Haider gouverneur is. De voormalige FPÖ-leider deed toen zelf niet mee aan de verkiezingen.

Haider, die drie jaar geleden aftrad als voorzitter van de landelijke FPÖ en in juni een comeback zag mislukken, wordt nog altijd als de sterke man binnen de partij gezien. Veel partijleden denken dat de populistische politicus de enige is die de politieke beweging uit het slop kan halen. Het nieuwe verkiezingsfiasco zou er volgens politieke waarnemers toe kunnen leiden dat Haider alsnog de leiding in de partij naar zich toe trekt.