DEN HAAG - Radovan Karadzic zal ook dinsdag niet aanwezig zijn op de tweede dag van het proces tegen hem in het Joegoslavië-tribunaal.

Dat heeft een van zijn juridische adviseurs maandag gezegd tegen het ANP, na een bezoek aan de ex-president van Republika Srpska in zijn cel in Den Haag.

Tot diep in de nacht was Karadzic ''enthousiast'' bezig met de voorbereiding van zijn zaak en hij heeft voorlopig geen tijd om het proces bij te wonen, omdat hij hard werkt aan zijn voorbereiding.

De 64-jarige Karadzic verscheen maandag niet bij de opening van het proces, waardoor de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon het verdaagde naar dinsdag, onder protest van de aanklagers.

Juridische zelfmoord

Volgens adviseur Marko Sladojevic is het ''juridische zelfmoord'' als Karadzic nu zijn verdediging zou oppakken zonder gedegen voorbereiding. Ongeveer twee maanden geleden zei Karadzic nog zeker tien maanden nodig te hebben.

Mocht het tribunaal iemand aanwijzen die Karadzic in de rechtszaal vertegenwoordigt, dan houdt dit de zaak alleen nog langer op, want ''die moet zich ook eerst voorbereiden'', aldus Sladojevic.

Proces Karadzic van start