PARIJS - Frankrijk houdt vast aan zijn eis dat de Amerikaanse strijdkrachten Irak op korte termijn verlaten. Dat maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin zondag duidelijk in een vraaggesprek met de Franse radiozender Europe 1.

De bewindsman zei dat de Amerikaanse machtsoverdracht aan de Irakezen “binnen zes tot negen maanden” moet zijn afgerond. Het standpunt van de Fransen bemoeilijkt de onderhandelingen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Amerikanen willen daar een resolutie aangenomen zien waarin onder meer de komst van een multinationale troepenmacht en een iets grotere rol voor de VN zijn geregeld.

Parijs, permanent lid van de raad, wil dat de VN een grotere rol krijgen dan de VS als bezettende macht nu willen toestaan. Bovendien stellen de Fransen dat de Amerikanen de macht zo snel mogelijk aan de Irakezen moeten afstaan. President Bush heeft steeds gezegd geen haast te hebben, zeker omdat een te rappe machtsoverdracht niet zou bijdragen aan verbetering van de veiligheidssituatie in het Arabische land.

Frankrijk leek vorige week bereid genoegen te nemen met een toezegging van de Amerikanen om binnen afzienbare tijd de macht over te dragen, maar zonder het juk van een dwingend tijdschema. De Villepin maakte zondag duidelijk dat deze kwestie toch nog allerminst diplomatiek is opgelost.