LONDEN - De Britse premier Tony Blair, die in eigen land onder vuur ligt, denkt niet aan opstappen. Bij de volgende parlementsverkiezingen in 2005 wil hij weer zijn partij aanvoeren voor een derde ambtsperiode als premier. “Zoals ik al eerder heb gezegd, wil ik mijn werk afmaken”, aldus Blair in een interview met de zondagskrant The Observer.

In Bournemouth begint zondag het jaarlijkse Labourcongres. Binnen de partij en onder de Britse bevolking is grote ontevredenheid over de oorlog in Irak, het feit dat er in Irak nog steeds geen massavernietigingswapens zijn gevonden en de raadselen rond de dood van de Britse wapenexpert David Kelly. Kelly was de bron van een BBC-reportage waarin werd gemeld dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt.

‘In essentie juist’

In het interview met The Observer pareerde Blair die kritiek. Volgens hem was de informatie in het regeringsrapport, dat was gebaseerd op de bevindingen van westerse inlichtingendiensten, ”in essentie” juist. Wel gaf de premier toe dat “enkele details in het rapport wellicht niet helemaal juist zijn”. Blair riep de Britten in het interview op het daadwerkelijke bewijs van het bestaan van Iraakse massavernietigingswapens af te wachten.

Voor Blair zelf was de aanval op Irak sowieso gerechtvaardigd. Volgens hem is het zonneklaar dat de verdreven Iraakse leider een ”zeer gevaarlijke man” was.

Opiniepeiling

The Observer kwam zondag ook met een opiniepeiling. Daaruit blijkt dat 40 procent van de Labour-leden wil dat Blair er voor de volgende verkiezingen mee ophoudt. Ruim de helft van de Britse bevolking vindt dat de Blair direct moet aftreden, zo bleek uit een onderzoek in opdracht van The Financial Times, dat zaterdag in die krant werd gepubliceerd.