MOSKOU - De door Moskou aangewezen premier van de onrustige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, Anatoli Popov, is zondag met verschijnselen van vergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Het is nog onduidelijk wat hem is overkomen. Moskou sluit een moordaanslag nadrukkelijk niet uit. De toestand van de premier is volgens Russische media slecht.

Popov werd zaterdagavond ziek nadat hij in de plaats Goedermes aan een banket had gezeten. Hij zou naar Moskou worden overgebracht voor nader medisch onderzoek in een militair hospitaal, maar de artsen hebben besloten dat de eerste minister voorlopig niet vervoerd mag worden.

In Tsjetsjenië worden op 5 oktober presidentsverkiezingen gehouden, waarvoor Popov overigens geen kandidaat is. Popov fungeert momenteel formeel als president, omdat de eveneens door Moskou aangewezen president Kadyrov op campagne is. Kadyrov is de grote favoriet, nu zijn belangrijkste rivalen zich hebben teruggetrokken of niet mogen meedoen. De moslimseparatisten in Tsjetsjenië verwerpen de stembusgang, die in hun ogen door Moskou is geregisseerd.

De centrale Russische overheid stuurde eind 1999 militairen naar de deelrepubliek om de separatisten daar te bestrijden. Sindsdien is de regio het toneel van geregeld bloedvergieten.